СЗО: Туристите да пътуват отговорно

Броят на съобщените инфекции с COVID-19 през миналата седмица достигна 368 000

Свят
14:15 - 10 Юни 2021
3562
СЗО: Туристите да пътуват отговорно

Световната здравна организация призова в четвъртък европейците да пътуват отговорно през летния ваканционен сезон и предупреди, че континентът "в никакъв случай не е в безопасност" в битката срещу COVID-19, въпреки постоянния спад на процента на инфекции през последните седмици, съобщава "Ройтерс".

"С нарастващите социални събирания, по-голямата мобилност на населението и големите фестивали и спортни турнири, които се провеждат през следващите дни и седмици, СЗО Европа призовава за повишено внимание", каза европейският ръководител на СЗО Ханс Клуге на брифинг.

"Ако решите да пътувате, правете го отговорно. Бъдете наясно с рисковете. Прилагайте здрав разум и не застрашавайте трудно спечелените победи", каза Клуге.

Клуге заяви, че така нареченият вариант "Делта", който за първи път е идентифициран в Индия, е обезпокоителен. Този вариант, каза той, "показва повишена предаваемост и понякога резистентност към имунитет, като много от уязвимите групи на възраст над 60 години остават незащитени".

През последните два месеца новите случаи на COVID-19, смъртните случаи и хоспитализациите са намалели, което накара 36 от 53 държави в региона да започнат да облекчават ограниченията.

Броят на съобщените инфекции с COVID-19 през миналата седмица достигна 368 000, една пета от седмичните случаи, регистрирани по време на пика през април тази година, каза Клуге.

"Всички ние трябва да признаем напредъка, постигнат в повечето страни в региона, трябва също така да признаем и че в никакъв случай не сме в безопасност", добави той.

Държавите трябва да се поучат от пика на инфекциите, наблюдавани през лятото на миналата година, дори когато ваксинациите се разпространяват в целия регион.

Само 30% в региона са получили първата си доза ваксини, това няма да е достатъчно, за да се предотврати нова вълна от вируса, каза той.

Клуге предупреди, че обхватът на ваксинацията срещу коронавирус в Европа "далеч не е достатъчен, за да защити региона, разстоянието, което трябва да измине, преди да се достигне поне 80% покритие на пълнолетното население, все още е значително", след като ЕС разкри, че 100 милиона граждани вече са напълно ваксинирани.

17% са напълно имунизирани. "За 6 месеца в региона са приложени над 400 милиона дози ваксини срещу COVID-19. Това лято ваксинацията трябва да се случи с много по-бързи темпове", подчерта той.

Клуге настоява хората да "се придържат твърдо към защитни мерки".