СЗО удължи извънредното положение

Последиците на COVID-19 ще се усещат през идните десетилетия, заяви генералният директор Тедрос Гебрейесус

Здраве
22:22 - 01 Август 2020
2539
СЗО удължи извънредното положение

Световната здравна организация (СТО) удължи режима на международно извънредно положение заради пандемията от коронавирус с още три месеца. Това съобщи днес комитетът на СТО по извънредните ситуации след заседание, проведено вчера, предаде ТАСС, цитирана от БТА

Комитетът ще бъде свикан отново след три месеца.

Сегашната пандемия представлява криза, каквато се случва веднъж на столетие, а последиците й ще се усещат през идните десетилетия, е заявил на заседанието генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

По думите му много въпроси са разрешени, но и много остават без отговор.

Според данните за изследване на имунитета, с които разполага СЗО, по-голямата част от населението на Земята остава възприемчиво към този вирус, дори в районите, които са преминали тежко епидемията, посочи той.

Комитетът е препоръчал на СЗО да продължава да координира и мобилизира глобалните и регионални организации за борба с пандемията, да оказва подкрепа на страните в борбата с разпространението на инфекцията и да съдейства за ускоряване на научните изследвания за изясняване на животинския източник и потенциалния природен резервоар на коронавируса.

Това бе четвъртото заседание на комитета. СЗО обяви режим на извънредно положение в световното здравеопазване заради коронавируса на 30 януари.