СЗО за Европа: Всяка минута 160 души се заразяват с коронавирус

Близо 13% от европейското население е имунизирано с 1 доза ваксина

Топ
15:19 - 15 Април 2021
1184
СЗО за Европа: Всяка минута 160 души се заразяват с коронавирус

Д-р Ханс Анри Клуге, регионален директор на СЗО за Европа коментира в Атина тази сутрин, че за миналата седмица "надминахме 1 милион потвърдени смъртни случая от Covid-19 в европейския регион на СЗО.

Ситуацията в нашия регион е сериозна. Всяка седмица се отчитат 1,6 милиона нови случая. Това е 9500 на час, 160 души на минута." 

Към днешна дата в региона са приложени около 171 милиона дози от седем Covid-19 ваксини. Близо 13% от европейското население е с 1 доза, докато близо 6% са завършили своята серия.

Има ранни признаци, че предаването може да се забавя в няколко държави. "Нека бъда ясен, ранните признаци на спад не са равни на ниските нива на предаване. Предаването трябва да се сведе до ниски нива и да се поддържа ниско, като се използва нашата енергия и устойчивост, за да победим вируса".

Той също така обърна внимание на опасенията за безопасност поради образуването на кръвни съсиреци, свързани с ваксинацията: В световен мащаб има много малък брой случаи на редки нарушения на кръвосъсирването сред 200 милиона души, получили ваксината AstraZeneca.