СЗО закрива офиса си в Москва

Организацията осъди руските военни действия в Украйна

Новини
10:40 - 25 Май 2023
1136
СЗО закрива офиса си в Москва

На последното заседание на Световната здравна асамблея, в сряда, бе проведено символично гласуване, при което 80 държави подкрепиха резолюцията, осъждаща Русия за военните действия в Украйна и предполагаемите ѝ атаки срещу здравни обекти.

52 държави се въздържаха, 9 гласуваха против, а 36 липсваха. Също така, страните отхвърлиха контрарезолюцията, представена от Русия и Сирия, като само 13 държави я подкрепиха. Това отхвърляне на руската резолюция имаше за цел да изпрати ясен сигнал, че изключително големите разрушения и атаките срещу здравни структури не се толерират от асамблеята и имат последствия за държавата-агресор, заяви представител на Украйна по време на срещата.

Световната здравна организация обикновено се стреми да запази политическа неутралност и предпочита да не специфицира отделни държави, но осъжда атаките срещу здравеопазването. Приетата резолюция, която беше подкрепена от всички държави-членки на Европейския съюз, с изключение на Унгария, е повторение на подобна резолюция, приета през 2022 година и подкрепена от 88 държави.

Този ход следва успешното усилие на европейските държави да преместят офиса на Световната здравна организация за незаразни болести извън Москва.

Украйна информирa, че войната е причинила щети на 1256 здравни заведения, като 177 от тях са разрушени напълно. Също така, около 237 здравни работници и пациенти са загинали или ранени, а 21% от всички линейки са повредени или унищожени, предаде "Фокус".