СЗО: Жегите взеха над 1 700 жертви в Испания и Португалия

ЕС
14:14 - 22 Юли 2022
2349
СЗО: Жегите взеха над 1 700 жертви в Испания и Португалия

„Повече от 1700 жители на Испания и Португалия станаха жертва на необичайно високите температури в региона”, заяви директорът на Европейското бюро на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге.

„Стотици хиляди хора загинаха от екстремно високите за последните десетилетия температури, а към продължителните горещини често се прибавят и горски пожари. Тази година само в Испания и в Португалия станахме свидетели на повече от 1 700 смъртни случая във връзка с горещото време”, се казва в изявлението, публикувано на интернет страницата на организацията.

Според Клуге горските пожари "са се разпространили от южната част на Европа чак до северната част на Скандинавия". Той припомни, че тази седмица пожари са унищожили 41 жилища в Лондон, въпреки че "горещият летен сезон" е едва в средата си.

СЗО призова всички национални и местни власти да се подготвят за температурни рекорди. "Доказано е, че оперативните и комплексни планове за действие за борба с горещините спасяват човешки животи и повишават устойчивостта на общностите и хората при екстремни температури", се подчертава в изявлението.