Таекуондист десети дан е новият кмет на Пловдив

Костадин Димитров не успя да спечели от първия тур

Политика
20:41 - 06 Ноември 2023
6196
Таекуондист десети дан е новият кмет на Пловдив

Костадин Димитров е новият кмет на Пловдив със спечелени 54,15 % от гласовете на втория тур. Кандидатът на ГЕРБ спечели балотажа с издигнатия от ПП-ДБ Ивайло Старибратов, който получи 41,86 %.

Изборите в Пловдив ще се запомнят с изключително ниската избирателна активност. По-малко от една четвърт от пловдивчаните с право на глас излязоха да упражнят вота си. Новият кмет заяви, че е чул посланията и на хората, избрали да не гласуват.

Носителят на черен колан и най-високия десети дан по таекуондо Костадин Димитров не успя да спечели от първия тур кметския пост в Пловдив. На балотажа обаче досегашния кмет на район "Тракия" грабна победата с убедителна разлика от над 12% пред опонента си.

"Искам да благодаря на всички които гласуваха за мен персонално и за моя екип. Искам да кажа на тези които не са отишли до урните, че и тях ги чувам", каза Димитров.

Кандидатът на ПП-ДБ Ивайло Старибратов не скри разочарованието си от ниската избирателна активност. Посочи, че и тя е допринесла за загубата му.

"На първо място това е наистина избирателната активност, може би недостатъчната разпознаваемост или недостатъчно агресивната кампания, но смятам, че достатъчно добре се представихме", каза пред БНТ Ивайло Старибратов, кандидат за кмет на ПП-ДБ.

За балотажа спечелилият изборите Костадин Димитров получи подкрепа от бившия кмет на Пловдив Славчо Атанасов, който на първи тур остана на трето място. По данни на "Галъп", 53% от гласувалите за него миналата неделя сега са подкрепили именно Димитров.