Таен документ на ФБР: Гражданска война грози САЩ

Бюрото във Вашингтон обаче успокоява, че няма сигнали за насилие

Топ
21:39 - 13 Януари 2021
2006
Таен документ на ФБР: Гражданска война грози САЩ

Вътрешен документ на ФБР, до който се е добрал вестник „Вашингтон поуст”, предупреждава за риска от избухване на гражданска война в САЩ. Това е в пълен контраст с изявлението на бюрото във Вашингтон, според което „няма индикации” за планирани насилствени действия.

Офисът на ФБР в щата Вирджиния предупредил властите, че има потенциална опасност от избухването на „война” в страната заради екстремистките поддръжници на президента Доналд Тръмп.

Според документа от Норфолк (Вирджиния) има реален риск от гражданска война. Причината е, че разузнаването е получило информация, че се готвят провокации и насилствени действия, включително и призиви „бъдете в готовност да се биете” сред поддръжниците на президента Тръмп.

На 6 януари в столицата Вашингтон избухнаха безредици, след като негови поддръжници опитаха да осуетят избирането на Джо Байдън за президент от Конгреса.

В редица американски градове мерките за сигурност са затегнати. На 20 януари Тръмп трябва да предаде властта на Джо Байдън, който спечели президентските избори. В момента тече процедура по импийчмънт на президента Тръмп с аргумента, че неговите призиви за бунт в Капитолия са причина за смъртните случаи и осакатената демокрация пред очите на света.