Тафров: ДБ не иска България да къса отношенията си с Русия

Единен трябвало да бъде подходът на ЕС спрямо Китай, убеден е екс дипломатът

Свят
13:45 - 29 Ноември 2021
1191
Тафров: ДБ не иска България да къса отношенията си с Русия

"За всяка страна е добре външната ѝ политика да е устойчива. Основните приоритети на българската външна политика бяха препотвърдени по време на преговорите. Недоволни сме от това, че чакаме другите да ни кажат какво да правим, време е България да е субект, да създава политики на глобално равнище. Това е новото, върху което сложихме акцент. България трябва да е по-инициативна във външната си политика и по европейските въпроси".  Това каза пред БНР Стефан Тафров от "Демократична България", който участва в преговорите за външна политика. 

Според него трябва да използваме членството си с НАТО и с ЕС и да поставяме отношенията си с големите страни на принципна основа. 

"Важни са уважение на принципите на международното право, на тези принципи развиваме отношенията си включително и спрямо Русия, но и Китай е важна страна. Спрямо нея е добре да се облегнем на еврочленството ни, в наш интерес е да се изработи общевропейски подход спрямо Китай", допълни бившият дипломат. 

По темата за РСМ четирите партии в преговорния екип са изложили позициите си и са оставили редактирането им за накрая, "защото всяка дума е важна". 

"Искаме да надградим сегашната си позиция в посока активизиране на българската дипломация. Време е България да си върне инициативата за разширяване на ЕС на Западните Балкани... Комисиите трябва да бъдат задействани и да се промени климатът в двустранните отношения.

Тревожни са тенденциите на отношението на България в РСМ, настанява се враждебност. Затова от ДБ казваме, че отношения върху омраза не могат да се градят. В целия ни регион има негативни тенденции - и в Босна и Херцеговина, и в Косово. Когато се прибави и напрежението между България и РСМ, това помага на играчи извън НАТО и ЕС", каза още Тафров.