Тафров: Като черноморска страна България е от огромно значение за НАТО

У нас
18:19 - 04 Април 2024
2005
Тафров: Като черноморска страна България е от огромно значение за НАТО

Като черноморска страна България е от огромно значение за НАТО.

Това каза пред БНР дипломатът Стефан Тафров и добави, че страната ни се възприема като предвидим съюзник в Алианса:

"Би било още по-добре, ако нашата армия е по-силна, така че да допринася повече за сигурността на НАТО, но не можем да се срамуваме от това, което България допринася за Алианса, особено напоследък, след като Русия анексира първо Крим, а после и нападна цяла Украйна. Поради географското си положение - като черноморска страна - България е от огромно значение за НАТО".

По думите на Стефан Тафров руската агресия в Украйна е сложила акцент върху ролята на НАТО, дори Швеция и Финландия станаха негови членове:   

"НАТО е в центъра на световния ред, защото защитава ценностите на либералната демокрация".

"Процесът на европейска интеграция, който доведе до създаването на ЕС, беше невъзможен без НАТО, без американското военно присъствие в Европа", подчерта дипломатът и обясни, че в ЕС трябва да се работи, за да стане той да стане сериозен геополитически играч, но без собствени военни сили и способности това не е възможно:

"Но не бива да стигаме до крайности, които да отчуждават нашите американски съюзници от Европа,  да даваме козове на противниците на Алианса в САЩ. ... НАТО е част от причините за благоденствието на Европа. ... Ценностната общност между Европа и САЩ не е изчезнала, ние принадлежим на семейството на либералните демокрации от двете страни на Атлантическия океан и това няма да се промени през предвидимото бъдеще. НАТО в бъдеще ще продължи да играе много важна роля, може би с по-справедливо споделяне на бремето на отговорностите между двата бряга на Атлантика".

Интервюто на Георги Марков със Стефан Тафров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.