Тагарев: Напредват преговорите за 183 американски "Скрайкър"-а

България ще ускори процедурата за купуване на противокорабни ракетни комплекси заради руската заплаха в Черно море

Общество
16:19 - 12 Септември 2023
3141
Тагарев: Напредват преговорите за 183 американски "Скрайкър"-а

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обяви в "Денят с Веселин Дремджиев", че преговорите за американските бронирани машини "Страйкър" са в много напреднал етап.

Преди няколко дена Държавният департамент на САЩ одобри потенциална сделка с България за продажба на 183 бронирани машини "Страйкър" (Stryker) и свързано с тях оборудване за българската армия на стойност 1.5 милиарда долара.

Тагарев обяви, че е заварил от служебното правителство преговорите в напреднала фаза, което освен това е поискало информация и от други 13 компании, произвеждащи бронетранспортьори. Според министъра няма да е коректно към всички, ако не знаят за тези преговори.

България ще ускори процедурата за купуване на противокорабни ракетни комплекси заради руската заплаха в Черно море. Русия вече два месеца (последно до края на септември) блокира българската икономическа зона в морето, под предлог че провежда военни учения.

По повод скандала с неговия съветник Мустафа Емин, който подаде оставка след обвинения от персонала в "Пирогов" за грубо отношение, министърът каза, че случаят е използван за политически внушения.