Тагарев осъжда руската блокада на Черно море

Свят
15:07 - 31 Юли 2023
2181
Тагарев осъжда руската блокада на Черно море

Руското присъствие в Черно море блокира нормалното движение на корабите със зърно. Иначе военният министър Тодор Тагарев не вижда пряка заплаха за страната ни. Спокойно обсъждаме ситуацията, увери Тагарев в коментар пред медиите, след участва в церемонията по връчване на дипломи на завършили Военната академия в София.

"Ако останем само с второто удължаване на предупреждението - няма проблем. В момента не мога да прогнозирам как ще се развият нещата", каза той, цитиран от "Нюз.бг". 

Нашите съюзници били наясно със затрудненията, които тази ситуация създава в Черно море. Има готовност да ни помогнат, поясни той, като помощта ще е с разузнавателни полети. Към момента не е обсъждано да се повиши бойната готовност на армията ни.

 Военният министър Тодор Тагарев е доволен, че с бюджета се увеличават средствата на военните. Некомлектът е 20%, като по думите му при това състояние е трудно да се говори изобщо за увеличаване на числеността на армията. Според него ръстът във възнагражденията може да направи военната професия по-привлекателна, но едва ли ще реши проблема.

Работи се по инфраструктурата за многофункционалната бойна група. Нужна е летищна инфраструктура, транспортна, евентуално и енергийна, както и да има къде да се настани част от състава й. Очаква тази инфраструктура да бъде изградена в района на Ямбол.

Пред випускниците военният министър заяви, че трябва да бъдат отчетени уроците от войната, която се води близо до нашите граници. "Руската федерация е определена като най-значителна и директна заплаха за сигурността на Алианса, мира и стабилността в евроатлантическия регион, а тероризмът, във всички негови форми и проявления, е най-пряката асиметрична заплаха", коментира Тагарев.

"Ключово значение за сигурността и стабилността има подкрепата за Украйна. Тази подкрепа е морален императив. Всички разбираме, че Украйна е жертва на непредизвикана агресия", допълни министърът.