Тагарев от САЩ: Помагайки на Украйна, стимулираме отбранителната си индустрия

Политика
12:09 - 12 Януари 2024
1388
Тагарев от САЩ: Помагайки на Украйна, стимулираме отбранителната си индустрия

Увеличеният бюджет за отбрана дава възможност на България да повиши капацитета за възпиране на евентуални противници и отбрана на нашата територия.

Това е заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев при срещите си във Вашингтон с американските съюзници в НАТО, предаде БНР. Той е на петдневно посещение в САЩ. Обсъждани са възможни планове за действие на многонационални формирования и разполагане на военни, ако това се наложи.

„Във фокуса на посещението е сътрудничество в областта на сигурността и отбраната между България и Съединените щати. Ние имаме стратегическо партньорство и изпълняваме пътна карта от доста години, а сега е моментът, в който има възможност да демонстрираме значителен прогрес в развитието, за това ни дава възможност увеличеният бюджет за отбрана. Проектите, за които ние вече сме сключили договори, които изпълняваме съвместно със Съединените щати - това е по отношение на нашата армия. Също така евентуално разполагане на войски на наша територия, подготовката на инфраструктура. Общо взето всички дейности, които са свързани с повишаване на капацитета на България и заедно с нашите съюзници за възпиране на евентуални противници и отбрана на нашата територия, ако това се наложи. В тази връзка обсъждахме многонационални формирования, изграждане на инфраструктура, проекти и др.

Друг акцент беше помощта за Украйна, който е основен елемент на нашата политика, тъй като с Украйна ние защитаваме и себе си. И тук имаме значителни общи интереси със Съединените щати, имайки предвид тяхната водеща роля в така наречения формат "Рамщайн". Помагайки на Украйна, ние получаваме възможности да увеличим капацитета на отбранителната индустрия, да работи нашата икономика и да получим някои допълнителни въоръжения, които иначе не бихме могли да си позволим“ – коментира министър Тагарев.

По думите му,  в интерес на България и на Европа е да се намерят такива решения за войната в Украйна, че да бъде възстановено международното право, също международният ред и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници.

В отсъствието на Лойд Остин поради здравословни проблеми, домакин на срещата с българската делегация е била Катлийн Хикс, заместник-секретар по отбраната.

Предстои министър Тагарев да посети Грийнвил, Южна Каролина, където се изпълнява българската поръчка за самолетите F-16.

„В Грийнвил, Южна Каролина, ще видим производствената линия докъде е стигнала. Това, което чувам, са оптимистични новини. Надявам се лично да се уверя как върви производството. По-скоро тук въпросът е дали ние ще сме готови да посрещнем този боен самолет - изключително модерен и ефективен.
Работим по инфраструктурата. С огромно забавяне е тръгнало преди години възлагането на строителството. Ние се опитваме да компенсираме, следим постоянно процеса и управляваме рисковете, така че от инфраструктурна гледна точка да сме готови. Обсъждахме тук на среща с помощник-секретар на Военновъздушните сили изпълнението на този проект в повече детайли, подготовка на пилоти и инженерно-технически състав. До момента от американска страна нещата се движат по план. Ще имаме достатъчно подготвени пилоти. Ние трябва да подберем най-подходящия инженерно-технически състав, който също да премине подготовка. И като подготвим инфраструктурата към края на пролетта следващата година би трябвало да видим наши летци в България да летят на тези самолети“  - коментира той.

Той коментира и оценката на американската страна за състоянието на българската армия:

„Те оценяват много високо ангажимента на сегашното правителство и подкрепящото мнозинството от Народното събрание - да увеличим разходите за отбрана, да модернизираме армията, да мотивираме нашите военнослужещи, повече хора да започнат служба в армията, да бъдат високо подготвени, това България заслужава - тя да бъде достоен съюзник в НАТО.“