Тагарев повтори: Не, не, не и не! Няма да изпращаме български военни на фронта

Ще обучаваме у нас 60 украинци за бойни санитари, обясни военният министър

Топ
19:20 - 22 Юни 2023
5681
Тагарев повтори: Не, не, не и не! Няма да изпращаме български военни на фронта

"Повтарям - никога не е ставало въпрос за изпращане на български военни в Украйна. Това категорично не е вярно". Това стана ясно от думите на военния министър Тодор Тагарев във Варна. Там той присъства на тържествената церемония по начало на създаване на кила на втория многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС).

Министър Тагарев категорично опроверга фалшивите новини за изпращане на военнослужещи в Украйна. „Има решение на Народното събрание, в което се посочва, че до 60 украински военнослужещи могат да дойдат у нас, за да бъдат подготвени и обучавани за бойни санитари. Никога не е ставало въпрос за изпращане на хора в конфликта под каквато и да е форма. Не, не и не - това е отговора ми на въпроса вярно ли е, че ще пращаме батальони“, подчерта министърът на отбраната.

Относно т.нар. триъгълни сделки министър Тагарев поясни, че помощта за Украйна е дала възможност на някои страни да заменят старо въоръжение съветски образци с не ново, но с достатъчно добро и оперативно съвместимо от западни съюзници. „Проучваме тези възможности. Има и други европейски механизми за компенсиране на стойността на боеприпасите и на помощта, която се дава на Украйна“, каза Тагарев и добави, че България има готовност да произвежда 155-милиметрови боеприпаси за Украйна.

По думите му с новия патрулен кораб ще се ограничи преодоляване на недостига на способности в защита на морската ни сигурност. С реализирането на този проект и въвеждането на двата кораба „Храбри“ и „Смели“ ще допринесе за изпълнението на концепцията на НАТО и за възпиране и отбрана в Черно море.

„Надявам се, че много скоро след завършването на строителството корабът да бъде окомплектован с всичко необходимо, за да се превърне в ефективно бойно средство, което ще допринесе за гаранцията за сигурност и отбрана на Република България“, допълни Тагарев. До момента проектът се изпълнява съгласно договорения график. 

Според началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов "сега твърдо можем да заявим, че държавната политика, професионализмът на „МТГ-Делфин“, на „NVL B.V.&Co.KG“ и ангажиментът на флота победиха скептицизма. Сега цари увереност, че в България могат да се строят военни кораби, да участват нашата отбранителна индустрия и местният бизнес и да се осигури бъдещето на флота“, каза адмирал Ефтимов.