Тагарев: Работим за допълнително оказване на помощ за Украйна

„Имаме готовност да провеждаме подготовка на украински военнослужещи на наша територия”, допълни министърът

Актуални новини
17:14 - 28 Февруари 2024
1290
Тагарев: Работим за допълнително оказване на помощ за Украйна

Работим за допълнително оказване на помощ за Украйна. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването си в парламентарната комисия по отбрана. „Внесено е предложение от Министерския съвет и одобрението му от Народното събрание ще позволи на Министерството на отбраната да продължи да работи в тази посока”, обясни министърът.

Тагарев е на изслушване в комисията във връзка с предоставената военна помощ за Украйна и процеса за придобиване на трикоординатни радари. 

„Първият пакет военна помощ за Украйна, одобрен от Народното събрание в края на 2022 г., е изпратен. Повече от три седмици е отнело извозването на БТР-ите от различни места до място, където е удобно да бъдат натоварени на жп транспорт. Вече има ясен график по дни кога ще има влакови композиции. Решението за дефектните ракети за зенитни ракетни системи С-300 е изпълнено, посочи той пред депутатите. Министърът обясни, че решенията на Народното събрание за оказване на допълнителна помощ от юни и ноември 2023 г. са съответно почти изцяло изпълнени.

„Това, което предоставяме, е с различен приоритет”, заяви министърът. Има средства, които заминават веднага със самолети. Има средства, които са с втори приоритет, и заминават с друг вид транспорт, има и средства, които са с още по-нисък приоритет, и за чието експедиране преминават месеци, обясни Тагарев. „Имаме готовност да провеждаме подготовка на украински военнослужещи на наша територия, но няма конкретна заявка”, подчерта министърът.