Тагарев: С Турция и Румъния подготвяме противоминна операция в Черно море

Подготовката била в ход от 2 месеца

Актуални новини
13:05 - 20 Октомври 2023
1703
Тагарев: С Турция и Румъния подготвяме противоминна операция в Черно море

България, Румъния и Турция подготвят обща противоминна операция в Черно море. Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев на международната конференция "Спечелване на мира в Украйна", организирана в Централния военен клуб днес.

Тази операция се подготвя от 2 месеца, но досега информацията за нея не бе публична. "Остават за уточнение някои малки детайли и аз очаквам, че в близко бъдеще тази операция ще бъде стартирана", каза министърът.

 
В наш интерес е съюзниците ни да се включат в тази операция. Важно съображение е да не се предизвика допълнителна ескалация на това, което вече виждаме в Черно море, каза Тагарев. Той обясни, че тази операция ще се ограничи във водите на трите страни в Черно море и "в момента не се предвижда навлизане на тази група във водите на Украйна, където се води война".

Тази група вероятно ще бъде отворена за включване на Грузия на по-късен етап, каза още той.

Ние работим с нашите съюзници, това е най-важната гаранция за нашата сигурност. Имаме система от действия за повишена бдителност, за възпиране и отбрана на Източния фланг на НАТО, подчерта Тагарев. Той каза и, че "още една държава" е готова да се присъедини към батальонната бойна група на НАТО у нас, но все още било рано да обяви коя е тя.

Виждането на българското правителство, и то е подкрепено с решение на Народното събрание, е, че стабилен мир в региона може да има, когато помогнем на Украйна да пази законно установените си граници. Вече разглеждаме помощта за Украйна в дългосрочна перспектива- при първа възможност да стане член на НАТО и ЕС, за да осигури сигурността си, подчерта още той.