Тагарев: Самолетите край Елена са за наши учения , спазени са правилата

Между 26 юни и 14 юли екип от военно формирование "Безмер" е изпълнявал планови тренировъчни полети

Актуални новини
11:32 - 15 Септември 2023
2742
Тагарев: Самолетите край Елена са за наши учения, спазени са правилата

Въпрос за ниско прелитащи самолети край Елена към военния министър Тодор Тагарев даде повод на "Възраждане" да поискат повече средства за обучение на българските пилоти от военновъздушните сили.

Министърът заяви, че между 26 юни и 14 юли екип от военно формирование "Безмер" е изпълнявал планови тренировъчни полети, пътната линия е била на километър южно от последните жилищни постройки на Елена. Целта е била усъвършенстване подготовката на екипажите.


Полетите са извършени денем, при прости метеорологични условия, без въоръжение и на височина над 1000 м. Тагарев обясни, че такива полети не се изпълняват системно, а обикновено през 2-3 месеца. Полетите не са свързани с участие в учение на полигони от другата страна на Стара планина, подчерта той.

За полетите в посочения период няма нарушаване режима на полета, зададените ограничения във височината и близостта до населено място, смята министър Тагарев. Вече са проведени допълнителни инструктажи за извършването на полети на малка и средна височина, при възможност те ще бъдат по-отдалечени от населените места.

Николай Дренчев от "Възраждане" иронизира, че подготовката се води активно до такава степен, че безпокои хората в населените места, по които минават маршрутите на пилотите.


"Това е добре, влошената среда за сигурност изостря чувствителността на населението по отношение на всякакви военни действия и движение на военна техника от всякакво естество - съюзна или да се продаде на Източния фронт", заяви депутатът.

Според него в предишни времена е имало повече подготовка и нямало нужда пилотите да се обучават само по един единствен маршрут така, че населението да забележи и да му е неприятно постоянното прелитане на самолети. Той изрази надежда за повече пари за авиация, така че да се разработят и други маршрути за подготовка на пилоти.