Тагарев се срещна с украинския посланик

Украйна
18:24 - 23 Октомври 2023
2909
Тагарев се срещна с украинския посланик

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и посланикът на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук проведоха среща. Новината съобщиха от Министерство на отбраната. 

В срещата участваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, изпълняващият длъжността директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ полковник Любомир Монов, съветникът на посланика на Украйна Анна Тертична и аташето по отбраната полковник Дмитро Лукашук.

По време на срещата беше подчертана важността на подписания по време на последната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО Меморандум за намерение между министерствата на отбраната на България и Украйна, с който се потвърждава готовността за засилване на сътрудничеството в области от взаимен интерес като отбранителна политика и политика за сигурност, военно-техническо сътрудничество, развитие на военното образование и наука, индустриалното сътрудничество и други.

Акцент беше поставен върху приноса на страната ни в тренировъчната мисия на Европейския съюз за военно подпомагане на Украйна EUMAM. Министър Тагарев запозна Н. Пр. Илашчук с възможностите за обучение на представители на украинските въоръжени сили.

Двете страни подчертаха доброто ниво на сътрудничество в сферата на отбранителната индустрия и дискутираха вариантите за неговото задълбочаване.

Възможностите за възстановяване и лечение в структурите на Военномедицинската академия, които България предоставя като водеща страна по Доверителния фонд на НАТО за долекуване и рехабилитация на ранени украински военнослужещи също бяха обсъдени по време на срещата. 

Н.Пр. Олеся Илашчук изказа благодарност за оказваната от България помощ на Украйна в нейните усилия за противодействие на руската агресия.