Тайланд иска да забрани употребата на канабис за развлечение

Любопитно
17:16 - 10 Януари 2024
1908
Тайланд иска да забрани употребата на канабис за развлечение

Новото правителство на Тайланд си е поставило за цел да приемане на ново законодателство, забраняващо употребата на канабис за развлекателни цели - едва 18 месеца, след като страната стана първата в Азия, която декриминализира лекия наркотик, съобщи Си Ен Ен.

Декриминализацията доведе до процъфтяване на доходоносния бизнес с канабис в Тайланд, обслужващ както местните жители, така и чужденците. Ново консервативно коалиционно правителство на страната, което дойде на власт в края на миналата година, обаче обеща да затегне правилата и да разреши употребата на канабис единствено за медицинска употреба.

В публикувания вчера от тайландското министерство на здравеопазването проектозакон са залегнали солидни глоби или дори ефективни присъди до една година за нарушителите.

Канабисът и свързаните с него продукти ще бъдат ограничени само за медицински и здравни цели, се посочва в законопроекта. Това отговаря на даденото обещание от премиера Срета Тависин през септември, че неговото ново правителство ще коригира законите за канабиса в Тайланд през идните шест месеца.

Пушенето на марихуана на обществени места остава незаконно дори при облекчените закони, които действат към момента, но предложените нови разпоредби ще забранят рекламните и маркетингови кампании за канабиса и екстракти от него.

Подобен проектозакон не успя да спечели одобрението на парламента на страната през ноември.

Тайланд стана първата страна в Азия, която напълно декриминализира канабиса през юни 2022 г. Ходът се подготвяше с години и е рядкост за региона, в който много държави предвиждат дълги затворнически присъди и дори смъртни присъди за хора, осъдени за притежание, консумация или трафик на марихуана, отбелязва БТА.