Тайланд откри големи залежи от литий

Находището от около 15 милиона тона ще превърне страната в един от основните притежатели на ключовrs за енергийния преход минерал

Новини
15:44 - 19 Януари 2024
1901
Тайланд откри големи залежи от литий

Тайланд е открил литиево находище от около 15 милиона тона, което ще превърне страната в един от основните притежатели на този ключов за енергийния преход минерал.

Това обяви днес представителка на правителството, цитирана от Франс прес и БТА.

Находището, което се оценява на 14,8 милиона тона, е разположено в провинция Панг Нга, разположена недалеч от туристическия остров Пукет. Това заяви пред местна телевизия заместник говорителката на правителството Рудклао Интавонг Суванкири.

"Това е добра новина и възможност за Тайланд да стане автономен в производството на батерии за електрически превозни средства", каза тя. "Ще се опитаме да разберем какво количество може да бъде проучено. Това отнема време".

Това находище позиционира Тайланд непосредствено зад Боливия (23 милиона тона) и Аржентина (20 милиона тона), в които са концентрирани близо половината от световните резерви от толкова желаното бяло злато.

Идентифициран като "критичен" материал от ЕК през 2020 г.,

литият е жизненоважен компонент на батерии за електрически превозни средства.

Премиерът на Тайланд Срета Тависин, който зае поста си от август, иска да ускори прехода на Тайланд към електрически превозни средства.

Китайският гигант Би Уай Ди (BYD) предвижда да произведе тази година първите си електрически превозни средства в нов завод в Районг.

Междувременно китайски геолози съобщиха, че са открили в провинция Съчуан голямо литиево находище, чиито запаси достигат до около 1 милион тона, съобщи агенция Синхуа, позовавайки се на министерство на природните ресурси.