Тайната на 29 февруари

Не вдигайте сватба, не започвайте нова работа и не стройте къща

Топ
12:30 - 28 Февруари 2020
2509
Тайната на 29 февруари

29 февруари – дата, заредена с много мистика и различни поверия. Появява се на всеки четири години, a oбяснение за тази дата има и в българския фолклор:

“Съществува легенда за един светец, Св. Касиан. Неговият ден е 29 февруари. Фолклорната легенда разказва, че Свети Касиан завидял на Свети Никола, че има два празника в годината и казал на Господ, че Св. Николай не помага достатъчно на хората. Господ изпратил един ангел да провери това така ли е наистина. Добре, но ангелът видял как Св. Николай спасява едни хора при корабокрушение. Разказаното от ангела разгневило Бог и той наказал Св. Касиан, като определил неговият празник да бъде веднъж на 4 години, т. е. на 29 февруари.”

Според народните вярвания през високосната година не е добре да се вдига сватба, да се започва нова работа или да се строи нова къща. В такава година човек трябва да е по-предпазлив, а етнографите твърдят:

“Позволено е мома да отиде да поиска момък за мъж или да изпрати годежари, което иначе в традицията е напълно недопустимо. Въпреки това, ако годежа се случи, сватба не се прави тази година, а следващата.”