Тайната на шкембе чорбата (РЕЦЕПТА)

Топ
11:39 - 27 Ноември 2021
21819
Тайната на шкембе чорбата (РЕЦЕПТА)

Ето я тайната на магичната шкембе чорба, която буквално спасява животи сред регулярните петъчни „консултации“ с приятели. Вижте как да си я приготвим вкъщи:

Продукти:

2 кг телешко шкембе (по възможност с повечко дамар)

1 глава лук

4-5 с.л. брашно

50 мл олио

50 г краве масло

червен и черен пипер

сол на вкус

1 литър прясно мляко

2 глави чесън

натрошени леко запечени, сухи червени люти чушлета

оцет

Приготвяне:

Добре почистеното и измито шкембе се вари в подсолена вода до готовност, (най-добре в тенджера под налягане, че иначе отидоха 3-4 часа :). Изважда се и се реже на дребно. Връща се в тенджерата.

Лукът се настъргва на най-ситното ренде и се задушава в олиото и маслото, добавя се брашното и се пържи до златисто. Дърпа се от огъня и се пръжва и червения пипер.

Разрежда се с бульон и се изсипва в тенджерата при непрекъснато разбъркване, за да се избегнат бучиците. Наливаме млякото, разбъркваме и оставяме известно време да къкри. Солта и черният пипер - на вкус.

Чорбата сервираме поръсена с натрошени люти чушки и маринован поне 2 ч. в оцет счукан чесън.