Тайната падна: След 30 години разкриха кой е истинският автор на "Ще ти скъсам г*за"

Нещо за четене
16:30 - 20 Май 2022
8882
Тайната падна: След 30 години разкриха кой е истинският автор на "Ще ти скъсам г*за"

Любен Дилов-син джентъленски защити някогашната си колежка Соня Момчилова от времето на "Ку-ку" и разкри след 30 години, че всъщност той, а не тя е автор на прословутата песен на "Ку-ку бенд" - "Ще ти скъсам гъза". Неуместно е да атакувате талантливата Соня за блусът "Ще ти скъсам...", коментира журналистът, сценарист и продуцент. Покрай мнението на Момчилова, която в момента е шефка на СЕМ, че риалити предаването "Ергенът" е "интелектуален Холокост" мнозина я попитаха как като автор на "Ще ти скъсам гъз" смее да прави подобно сравнение.

Ето какво написа Любен Дилов-син:

"Във връзка с постоянните атаки към госпожа Соня Момчилова заради ранното ѝ Ку-ку-творчество, длъжен съм да заявя най-отговорно и като редактор, и като автор на по-голямата част от писменото творчество на Ку-ку от онова време, следното:

Блусът "Ще ти скъсам..." е писан само частично от нея. Въпросният последен стих в куплетите, който подчертава смешният и внезапен обрат от нежна лирика към просташка и мачистка закана е ... мой.

По това време повечето текстове бяха изцяло преработен градски фолклор и най-вече колективно творчество на сценаристите на Ку-ку. Такива впрочем са и доста по-късни песни от времето и на "Ку-ку", и на ранното "Каналето".

И въпреки, че само Соня е изписана като автор, нейни са всички истински прояви на поезия, докато простотиите - както обичайно - са най-често мои, на Слави и на останалата част от екипа.

Понеже бях редактор на почти всичко, което излиза от името на Ку-ку, не намирах за редно да се изписвам и като автор. Затова и моето име отсъства. Не съжалявам за нито ред от онези години, защото написаното, сниманато и изпятото от Ку-ку отдавна е градски фолклор, а фолклорът е фолклор - народно творчество, стоящо леко встрани от временните категории за добро и лошо.

Да, както пише Мартин Димитров "нивото е чувствително под Яворов", но - съгласете - и мястото на Яворов не е в дискотеките и баровете. Т.е. за всяко нещо си има време и място, единственото неуместно е да атакувате талантливата Соня за блусът "Ще ти скъсам..."