Тайно онлайн училище за момичета в Афганистан

Момичетата се обучават и на програмиране и разработване на уебсайтове

Свят
15:44 - 22 Октомври 2021
676
Тайно онлайн училище за момичета в Афганистан

Афганистанската благотворителна организация „Learn Afghanistan“ е открила тайно онлайн училище в страната за момичета над 12-годишна възраст, на които талибаните не позволяват да посещават учебни занятия след идването им на власт, съобщава „Таймс“.

"Обучаваме 100 момичета, които ще бъдат бъдещето на Афганистан. С помощта на таблети те учат заедно и получават задачи за домашна работа през седмицата", казва Паштана Дурани, ръководител на "Learn Afghanistan". По думите ѝ часовете се водят от учителки, допълва БГНЕС.

„Learn Afghanistan“ е организирал програми по предмети като наука, технологии, инженерство и математика. Момичетата се обучават и на програмиране и разработване на уебсайтове. Подробностите за онлайн училището остават в тайна, за да се защитят служителите и учениците. Програмата също така обучава момичетата да намират образователни материали, за да могат сами да подобрят знанията си.

"Всички сме много загрижени, особено за достъпа на жените до образование. Ето защо тази програма е много важна", казва Назифа Рахмати, учителка, участваща в програмата.

Вестникът пише, че благотворителната организация е стартирала и програма за подпомагане на бременни жени и млади майки в достъпа им до безплатни медицински грижи.

По-рано афганистанска правозащитничка разказа как е създала подземно училище в апартамента си в Кабул, за да помогне на дъщерите си и на други момичета да получат образование.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви пред "Шпигел", че движението не е против момичетата да ходят на училище, но че все още не е създадена безопасна среда и безопасен транспорт за тях.