Тайното разузнаване се превърна в оръжие №1

Големите отбори действат с голям екип от анализатори

Спорт
16:31 - 09 Юли 2024
3900
Тайното разузнаване се превърна в оръжие №1

Англия се класира на полуфинал на Евро 2024, а Уругвай на Копа Америка, пак на същия етап от континенталната надпревара. И все след дузпи, и все след добри "пищови", подсказали на вратарите в коя посока да се хвърлят.

Преди известно време го направи и Йенс Леман. Тогавашният страж на Германия класира своя отбор на 1/2-финал, след като спаси две дузпи срещу Аржентина, водена от Диего Марадона. Мачът ще се запомни не толкова заради отразяването на ударите на Роберто Аяла и Естебан Камбиасо, с това, че Йенс Леман получи специално листче от треньора на вратарите Анди Кьопке и преди всяка дузпа го вадеше от чорапа си, за да го погледне. Оказа се, че на хартийката е написана, кой от аржентинците къде ще бие.

Впоследствие тези подсказки станаха популярни и все по-често използвани. Нали сте виждали как преди изпълнение графика показва кой футболист къде бие най-често, колко е пропуснал, каква е успеваемостта му от бялата точка и т.н.

Най-малките детайли, често вече правят най-голямата разлика - Англия елиминира Швейцария след 1:1 в редовното време и продълженията, стигайки до дузпи.

В тях спасен изстрел на Джордан Пикфорд срещу Мануел Аканджи се оказа решаващ, за да могат "трите лъва" да стигнат до фазата на най-добрите четири.

Фоторепортерите, които отразяваха мача уловиха пищова на английския вратар, който се оказа много добре подготвен за дузпите на швейцарските футболисти.

Те фокусираха, че върху бутилката за вода на Пикфорд има детайлни инструкции за изпълненията на всеки един играч на "кръстоносците". За повечето изпълнения те са "скачай наляво", като именно в тази посока Пикфорд успя да отрази първия изстрел на Мануел Аканджи.

Вратарят успя да "хване ъгъла" и на други изпълнители на Швейцария, но нямаше шанс да спаси ударите им.

В миналото Пикфорд отново е заснеман да използва подобни подсказки, както в мачове на националния отбор, така и на клуба си Евертън.

След мача наставникът на Англия - Гарет Саутгейт, беше попитан и за изпълнението на дузпите.

"Бяхме разпънати на кръст след финала на Евро 2020, който загубихме след дузпи. Имаме повече редовни изпълнители на наказателни удари в отбора и други, които са ги изпълнявали в подобни ситуации. Имаме и вратар, който винаги ще направи едно спасяване и това ни дава шанс", заяви Саутгейт, който през 1996 година се оказа големият виновник британците да отпаднат от Германия на европейското първенство.

Същата беше и случката на 1/4-финала на Копа Америка между Уругвай и Бразилия, спечелен от "урусите" с 4:2 след изпълнение на дузпи.

В редовното време срещата завърши без голове, а при ударите от бялата точка стражът на Уругвай Серхио Рочет хвана изстрела на Едер Милитао и така тимът му се класира напред.

След това стражът на уругвайците хвана и ъгъла на Дъглас Луис, който нацели страничната греда.

Оказа се, че Рочет е имал лист, на който е написано в коя част на вратата е най-вероятно да изпълнят дузпа различните футболисти на Бразилия.