Тайван е засякъл два китайски балона над територията си

Свят
11:16 - 02 Януари 2024
972
Тайван е засякъл два китайски балона над територията си

Тайванското министерство на отбраната съобщи днес, че е засякло два китайски балона, прекосили тази нощ средната линия в Тайванския проток между острова и континентален Китай, предаде Франс прес.

Двата балона са преминали тази линия вчера на две различни места, единият - близо до град Чъаи, в западната част на острова, а другият - на север от Килун. Първият балон е прелетял над острова, насочвайки се на изток, показва графика, разпространена от министерството.

Двата балона са се носели на височина от около 9-10 км и поели в североизточна посока, след което изчезнали, се казва в комюнике на ведомството.
Китайски балони се наблюдават в Тайван от миналия месец на фона на подготовка за насрочените за 13 януари президентски избори на острова.

На 8 и 18 декември Тайпе вече съобщи, че балони са пресекли средната линия в Тайванския проток. 

Китайските балони се превърнаха в чувствителна политическа тема след февруари миналата година, когато САЩ свалиха прелитащ над тяхна територия балон, определен като шпионски. Пекин, от своя страна, заяви, че това е бил отклонил се от пътя си граждански дирижабъл.

В последните години Китай засилва военния и политическия си натиск върху Тайван, над който има териториални претенции.