Тайван иска далекообхватни оръжия срещу Китай

Президентът Цай Инг-уен укрепва и модернизира отбраната, за да превърне острова в крепост

Свят
12:45 - 27 Септември 2021
2587
Тайван иска далекообхватни оръжия срещу Китай

Тайван трябва да разполага с точни оръжия с голям обсег, за да възпира Китай, който бързо развива своите системи за атака на острова, заяви в понеделник министърът на отбраната Чиу Куо-ченг, цитиран от "Ройтерс".

Тайван планира допълнителни разходи за отбрана от почти 9 милиарда долара през следващите пет години, включително за нови ракети, тъй като предупреди за спешна необходимост от модернизиране на оръжията в лицето на "сериозна заплаха" от Китай.

Изказвайки се в парламента, Чиу коментира, че Тайван трябва да може да покаже на Китай, че може да се защити.

"Разработването на оборудване трябва да бъде с голям обхват, прецизно и мобилно, така че врагът да усети, че сме подготвени веднага щом изпратят своите войски", добави той, имайки предвид ракетните възможности на Тайван.

В писмен доклад до парламента, придружаващ появата на Чиу, министерството посочва, че ракети със среден и голям обсег се използват при учения за прихващане в ключово тестово съоръжение на югоизточното крайбрежие на Тайван.

Чиу отказа да даде подробности докъде могат да достигнат тайванските ракети, нещо, което правителството винаги е държало в тайна.

Тайван представи необичайно ясна оценка на способностите на Китай в годишния си доклад за китайската армия, като заяви, че те могат да "парализират" отбраната на Тайван и да могат да наблюдават изцяло военното разполагане.

Чиу каза, че е важно хората от Тайван да са наясно с опасността, пред която са изправени.

На въпрос, какво първо ще атакува Китай в случай на война, Чиу отговори, че това ще бъдат командните и комуникационни способности на Тайван.

"В този смисъл способностите на китайските комунисти бързо се увеличиха. Те могат да нарушат нашите системи за командване, управление, комуникация и разузнаване, например с фиксирани радарни станции, които със сигурност ще бъдат атакувани първи", каза той.

"Значи трябва да сме мобилни, скрити и способни да сменяме позициите си."

Президентът Цай Инг-уен укрепва и модернизира отбраната, за да превърне острова в крепост, която е трудно да се атакува.

Тайван се оплаква от месеци от постоянна китайска военна дейност, особено от самолети, влизащи в зоната на ПВО на Тайван.

Китай засилва усилията си да принуди демократично управлявания остров да приеме китайския суверенитет. Повечето тайванци не показват желание да бъдат управлявани от автократичен Пекин.