Тайван: Не търсим война с Китай

САЩ
12:27 - 17 Юни 2024
824
Тайван: Не търсим война с Китай

Тайван не се стреми към война с Пекин, а политиката му е да изгради отбранителен капацитет за възпиране на няколко нива, за да затрудни Китай да завладее острова, заяви днес тайванският министър на отбраната Уелингтън Ку, цитиран от Ройтерс.

Демократично управляваният Тайван, който Китай разглежда като своя територия, е изправен пред кампания на засилващ се военен и политически натиск от страна на Пекин да приеме претенциите за суверенитет, които правителството в Тайпе отхвърля изцяло.

Вчера президентът на Тайван Уилям Лай заяви, че Китай смята анексирането и "елиминирането" на острова за своята голяма национална кауза, като заяви пред тайванските военни кадети да не се поддават на пораженческото схващане, че "първата битка е и последната" - теория, според която Тайван може да се срине веднага щом Китай започне атака.

Запитан от журналисти в парламента колко дълго Тайван би могъл да удържи без подкрепата на Съединените щати в случай на китайска офанзива, Ку заяви, че не това е смисълът на тяхната стратегия. 

"Въпросът не е колко дълго ще издържим. Нашата стратегия, нашата хипотеза, е асиметрична война, за да изградим нашето възпиране в много области и по време на този процес да отслабим" способността на Китай да нахлуе, каза той.

Като част от провежданите военни реформи Тайван насърчава идеята за "асиметрична война", за да направи силите си, които са в пъти по-малко от китайските, по-мобилни и по-трудни за атакуване, например чрез снабдяването им с ракети, монтирани на превозни средства и безпилотни летателни апарати, отбелязва БТА. 

Китай твърди, че Лай е "опасен сепаратист", който рискува да влезе в конфликт, като настоява за официална независимост на Тайван. От своя страна, Лай твърди, че само тайванският народ може да реши своето бъдеще, и многократно е отправял предложения за преговори с Пекин, които са завършвали с отказ.

Ку заяви, че Китай е този, който "създава проблеми" и провокира напрежението в Тайванския проток.

"Никога не сме търсили война. Много ясно заявяваме, че цялата ни стратегия е свързана с отбранителни операции", добави той.

Президентът на САЩ Джо Байдън обезпокои китайското правителство с неотдавнашните си коментари по темата, които изглежда подсказваха, че Вашингтон ще защити Тайван, ако бъде нападнат, което представлява отклонение от дългогодишната политика на САЩ на "стратегическа неопределеност" по въпроса.

Ку отбеляза, че смисълът на стратегическата неопределеност на САЩ е да затруднят плановете на Китай за евентуалното нахлуване в Тайван. "Те никога няма да могат да изключат напълно възможността за американска военна намеса", заяви той.