Тайван засече 23 китайски самолета около острова само за три часа

Свят
11:48 - 04 Юни 2024
1279
Тайван засече 23 китайски самолета около острова само за три часа

Министерството на отбраната на Тайван съобщи на 4 юни, че е засякло 23 китайски самолета около острова в рамките на по-малко от три часа.

Китай поддържа почти ежедневно военно присъствие около самоуправляващата се демокрация, отцепила се от континенталната част още в средата на миналия век. Пекин обаче твърди, че островът е част от територията на Китайската народна република (КНР).

"От 8:20 ч. сутринта (00:20 ч. по Гринуич) последователно открихме общо 23 самолета, включително 16, които пресякоха средната линия“, заявиха от Министерството на отбраната в Тайпе, визирайки линията, пресичаща Тайванския проток, която разделя острова от Китай.

В изявлението на министерството се казва, че става дума за изтребители, транспортни самолети и дронове, предаде AFP. Тайванските военни използват "съвместни методи за разузнаване и наблюдение, за да следят отблизо ситуацията“, гласи още съобщението.

Според ежедневния доклад на Тайпе от вторник - Китай е изпратил 19 самолета, осем военни кораба и четири кораба на китайската брегова охрана около Тайван в рамките на 24 часа, които приключиха в 6 ч. сутринта местно време във вторник.

Напрежението в пролива се засили след встъпването в длъжност на новия президент на Тайван Лай Чинг-те на 20 май. Китай заяви, че речта му при инаугурацията, в която той се закле да защитава демокрацията и свободата на острова, прилича на „признание за независимост на Тайван“.

Три дни по-късно Китай започна военни учения около Тайван, обграждайки острова с военни самолети и кораби като „наказание“ за „сепаратистките действия“.

Пекин заяви, че никога няма да се откаже от използването на сила, за да поеме контрола над Тайван. Китайският министър на отбраната Дун Дзюн заяви, че който се осмели да отдели острова от КНР, ще бъде "разбит на парчета" и ще трябва да понесе "собственото си унищожение". САЩ са най-важният съюзник на Тайпе.