Тайван засилва контраразузнаването срещу китайското влияние

Свят
11:47 - 02 Август 2023
1162
Тайван засилва контраразузнаването срещу китайското влияние

Тайванските военни обещаха да засилят усилията за контраразузнаване, тъй като властите разследват няколко действащи и бивши военни офицери, заподозрени в шпионаж в полза на Китай, предава Ройтерс.

Китай, който оказва натиск върху острова да приеме суверенитета му, през последните години е организирал продължителна шпионска кампания за подкопаване на военното и цивилно ръководство на Тайван, установи разследване на Ройтерс.

Подполковник с фамилно име Хсяо, базиран в командването на авиацията и специалните сили на армията, беше задържан по подозрение в издаване на отбранителни тайни на "чужди сили, включително Китай" и "развиващи се организации" в Тайван, съобщи официалната Централна новинарска агенция (CNA).

Следователи претърсиха щаба на командването в северния град Таоюан тази седмица, съобщи CNA, добавяйки, че четирима пенсионирани военни офицери, както и "посредник" с фамилно име Хсиао също са били разследвани.

Министерството на отбраната заяви в изявление, че властите са събрали "конкретни доказателства" за незаконни дейности.

"Изправени пред инфилтрация от страна на Китайската комунистическа партия, националните сили ще продължат да засилват обучението за контраразузнаване и да повишават осведомеността", каза министерството, добавяйки, че е натъжено от престъплението на "продаването на страната и народа".

В отговор на въпрос относно докладите на пресконференция, заместник-генералният секретар на президентската канцелария Алекс Хуанг каза, че инцидентът е "безсрамен" и призова за задълбочени разследвания.

Китайската служба по въпросите на Тайван не отговори веднага на искане за коментар.

През последното десетилетие най-малко 21 действащи или пенсионирани тайвански офицери с чин капитан или по-висок са били осъдени за шпионаж в полза на Китай, според преглед на Ройтерс в съдебни регистри и доклади от официалните информационни агенции на Тайван.