Тъкър Карлсън: ЦРУ е създателят на биткойна

Актуални новини
13:08 - 05 Август 2024
2164
Тъкър Карлсън: ЦРУ е създателят на биткойна

Американският журналист Тъкър Карлсън заяви, че обвитият в мистерия създател на биткойн е ЦРУ.

"Сатоши Накамото" е псевдонимът на създателя на първата и най-успешна криптовалута. Тя разчита на блокчейн технологията и отворения код, а целта ѝ е да революционизира финансовата система.

Биткойн стартира само година след финансовата криза от 2008 г.

Днес криптовалутата се ползва не само за транзакци, но и като актив, наричан от някои "дигитално злато". Потребителите на биткойн са десетки милиони, но все още не се знае нищо за "Сатоши Накамото".

"Очевидно е, че ЦРУ стоят зад това (биткойн). Всички може да се досетим защо. Историята е същата, като приложението за криптирани съобщения Signal. Те създават технологията, като "меден капан", заяви Карлсън.

Американския журналист направи тези коментари по време на частно събитие в подкрепа на Тръмп около конференцията Bitcoin 2024. Тези твърдения са трудни за доказване - заради липсата на всякаква информация около генезиса на биткойн. За сметка на това разузнавателната общност наистина има документирани връзки с основаването на Signal.

В крайна сметка бившият водещ на Fox каза, че за него няма значение дали властите стоят зад най-ценната и добре позната криптовалута в света.

"Не ме интересува дали беше ЦРУ", каза той. "Няма значение. Идеята все още е страхотна."