Такса смет - върху торбите с боклук

Според параметрите може да се направят приблизителни изчисления колко ще струва 304 лв. за четиричленно семейство

Общество
10:09 - 30 Януари 2024
2996
Такса смет - върху торбите с боклук

Голяма промяна при такса смет предстои от 2025 г. От следващата година тя трябва да се изчислява според изхвърлените отпадъци, а не като процент от данъчната оценка на имота, както е в момента. След много години отлагане този адекватен подход най-после се въвежда и в България.

Министерството на финансите е пуснало за обществено обсъждане методиката, по която ще се изчисляват сумите, дължими от домакинствата. Очаква се тя да бъде приета от Министерския съвет най-късно през март.

Според методиката общинарите могат да използват четири подхода - да се продават на хората специални торби, да се плаща за контейнери, да се изчисли сума по броя на живеещите в даден имот или според неговата големина.

По неофициална информация повечето кметове имат намерение да използват броя на живеещите в един имот. В този случай сумата се определя, като разходите на общината се разделят на хората в населенoто място - така се изчислява средно на човек какъв е разходът. След това получената сума се умножава по бройката на обитателите на имота. За измерител може да се вземе и изразходваното количество вода.

Според параметрите може да се направят приблизителни изчисления колко ще струва извозването на боклука. Например в средно голяма община с близо 138 000 жители и разходи за почистване за 10,5 млн. лева годишно таксата ще е 76 лева на човек. Така домакинство от четирима ще трябва да плати 304 лева.

Другият лесно приложим вариант бил да се използва големината на жилището - така тези, които имат по-голям имот, ще плащат и повече.

Методът с контейнерите бил сравнително трудно приложим в дадени квартали, нямало и как да бъдат поставени в по-тесни пространства, посочват общинари.

При варианта с индивидуалните торби пък имало риск в кофите за смет да се изхвърлят и такива, които не са купени от общината.

Тогава не било ясно кой ще плаща за извозването на този боклук, а той не можел да гние в контейнера. Смесен модел между различните методи също бил възможен, но тогава имало риск да възникнат спорове защо едни жители плащат дадена такса, а за други е различна.

Приходите от такса смет трябва да покриват разходите за почистване. Изключение от този принцип се допуска само в случаи, когато може да бъде засегнат общественият интерес - тоест с новата методика таксата да се вдигне прекомерно.