Таксата върху осигуровките - голямата печалба на пенсионните фондове

През годините приходите от такси са надхвърляли 80% от общите приходи

Новини
15:26 - 23 Ноември 2019
16639
Таксата върху осигуровките - голямата печалба на пенсионните фондове

Таксите, които пенсионните фондове вземат върху всяка осигурителна вноска, която постъпва при тях, са всъщност големият източник на печалбата им. През годините приходите от такси са надхвърляли 80% от общите приходи на деветте дружества с лицензи за управление на пенсионни фондове.

Частните фондове са събирали по 4% от всяка задължителна вноска за универсалните си пенсионни фондове. През тази година таксата е намалена от държавата на 3,75%.

“Това означава, че всяка вноска, преди да влезе в партидата, се намалява с тези пари. И то при положение че фондовете не извършват абсолютно никаква дейност по събирането на тези осигуровки. Те се събират от Националната агенция по приходите и им се превеждат”, разясни президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

Освен входната такса върху всяка вноска универсалните пенсионни фондове имат право на до 0,85% от номиналната стойност на всяка партида веднъж годишно. С новите законови предложения за изплащане на вторите пенсии те ще получат право и на 0,5 на сто от от парите, които влизат пък във фонда за изплащане на пенсиите.