Такситата искат броячът да тръгва от 2,31 лв.

Общество
20:02 - 23 Ноември 2020
1416
Такситата искат броячът да тръгва от 2,31 лв.

Таксиметровите шофьори настояват първоначалната такса на такситата да бъде определена на три пъти минималната цена за километър по съответната тарифа на населеното място.

Новината дойде от Националния таксиметров синдикат, предаде „Труд”. Бакшишите не са съгласни с предложеното в Наредба 34 за таксиметровата дейност, качена за обществено обсъждане, първоначалната такса да бъде в размер от два до три пъти цената на километър.

Председателят на синдиката Красимир Цветков обясни, че в момента масовата първоначална такса в София е 70 стотинки, а минималната цена за километър превоз е 77 стотинки за дневната тарифа и 87 стотинки за нощната. Ако исканията на синдиката са приемат, първоначалната цена би скочила до 2,31 лева през деня и 2,64 лева през нощта.

"Това би намалило драстично отказите за къси курсове, които сега са нерентабилни за водачите", обясни Цветков. Той цитира данни, според които 62-70% от всички оплаквания от таксиметровите компании сега са заради отказите на таксиметровите шофьори да изпълняват курсове на къси разстояния. По думите му има проучвания и анкети, които показват, че границата около 2 лева за първоначална цена е приемлива за клиентите.