Такситата искат в BUS лентата

Актуални новини
14:14 - 29 Май 2024
1793
Такситата искат в BUS лентата

Таксиметровият бранш отново настоя жълтите коли да могат да се движат в бус лентите. Това искане бе издигнато за пореден път, като този път поводът е създаването на нова бус лента в София по бул. „Патриарх Евтимий“. 

От най-големия синдикат на таксиметровите шофьори в България Съюз „Такси“ настояват за промени в Закона за движението по пътищата. Те са готови и с конкретен текст.

„Когато пътна лента е сигнализирана за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, се забранява движението на други пътни превозни средства с изключение на пътните превозни средства, извършващи случаен или специализиран превоз на деца и/или ученици, или извършващи таксиметрови превози“, гласи предложението на бранша за промяна в член от закона.

Мотивите на таксиметровите водачи са, че такситата не са по-различни от градските автобуси.

„Първо, таксиметровият превоз е обществен превоз и мястото му е там, при градския транспорт. Второ, всяка симулация на трафика показва, че допускането на таксиметровите автомобили в бус лентата не я натоварва значително, но разтоварва другите ленти за движение“, каза за „Телеграф“ Кирил Ризов, съпредседател на Съюз „Такси“.

Според таксиджиите стимулирането на таксиметровия превоз може да помогне за декарбонизацията на големите градове, тъй като повече водачи биха избирали да дойдат до центъра на града с такси, а не с личен автомобил.