Тактиката на Киев лъсна! Зеленски разкри целта на офанзивата в Курск

Топ
17:52 - 20 Август 2024
9053
Тактиката на Киев лъсна! Зеленски разкри целта на офанзивата в Курск

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че военната офанзива на Украйна в руската област Курск има за цел да създаде буферна зона, за да предотврати по-нататъшни нападения от страна на Москва през границата.

За първи път украинският президент ясно посочи целта на операцията, която започна на 6 август. Преди това той заявяваше, че тя има за цел да защити общините в граничещата Сумска област от постоянния обстрел.

"Сега основната ни задача в отбранителните операции като цяло е да унищожим колкото се може повече руски военен потенциал и да проведем максимални контранастъпателни действия. Това включва и създаването на буферна зона на територията на агресора - нашата операция в Курска област", заяви Зеленски в традиционното си нощно обръщение.

Преди това Киев не беше казал почти нищо за целите на настъплението си към Русия с танкове и друга бронирана техника - най-голямото нападение срещу страната след Втората световна война, което изненада Кремъл и доведе до падането на десетки села и стотици пленници в украински ръце.

Украинците навлязоха дълбоко в региона в няколко посоки, като не срещнаха особена съпротива и посяха хаос и паника, докато десетки хиляди цивилни избягаха.

Миналата седмица главнокомандващият на Украйна, генерал Олександър Сирски, заяви, че силите му са напреднали в 1000 кв. км от региона, въпреки че не беше възможно да се провери независимо колко територия контролират ефективно украинските сили.

В изказването си относно създаването на буферна зона Зеленски заяви, че украинските сили „са постигнали добри и много необходими резултати“.

Американският Институт за изследване на войната „наблюдава твърденията“, че украинската операция в Курск е напреднала с 800 кв. км през първите шест дни.

"Настъплението атакува до голяма степен неподготвени, невъоръжени и без екипировка руски отбранителни позиции по границата“, заявиха американците в ежедневния си доклад за конфликта.

Украйна е продължила да постига бърз напредък в Курск „след разполагането на руски подкрепления в района“, добавиха оттам.

В неделя, 18 август), Украйна заяви, че е ударила втори ключов мост в района на Курск, за да прекъсне маршрутите за доставки на Москва.

„Минус още един мост“, заяви командирът на украинските военновъздушни сили Олешчук в Телеграм, публикувайки видео, показващо взрив, който разкъсва мост край руския град Званное.