Талат Джафери пое поста на премиер на РС Македония

Топ
14:01 - 29 Януари 2024
1858
Талат Джафери пое поста на премиер на РС Македония

Досегашният премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски предаде днес функциите на министър-председател на избрания вчера от парламента на страната за премиер на преходното правителство Талат Джафери, предава кореспондентът на БТА Маринела Величкова.

„Виждам ангажираност в работата, концентрация на всички в правителството и смятам, че работата ще бъде на най-високо ниво. Призовавам всички в правителството, независимо от партийната си принадлежност, да работят в интерес на гражданите, икономиката, сигурността и стабилността”, посочи на съвместна пресконференция след церемонията Ковачевски.

По думите му правителството има създадена система за работа в кризисна ситуация, определени политики и мерки, а очакванията му са „всички да покажат ясна политическа воля за подкрепа както за икономическа, така и на политическа стабилност и за провеждане на мирни, честни и демократични избори”, което е и основната цел на техническото правителство на страната. 

„Днес е по-добро време, в което всичко зависи от нас. Време за оптимизъм, вяра и вяра в себе си. За държавен отговор на това колко бързо ще се движим към ЕС”, посочи Ковачевски.

От своя страна новият технически премиер на страната Талат Джафери заяви, че новоизбраното правителство ще продължи да изпълнява заложените политики, а министерствата ще работят прозрачно и ефикасно, независимо колко дълъг ще бъде неговият живот.

Освен организирането и провеждането на свободни и честни избори, което е и основен ангажимент на техническото правителство, което се избира 100 дни преди провеждането им, Джафери отново посочи и задълженията пред държавата, произтичащи от проведения през миналата година скрининг (от Европейската комисия), които включват пътната карта за реформи в публичната администрация и план за действие за върховенството на закона, както и изготвяне на пътна карта за функциониране на демократичните институции в страната.

„Стоим зад започналата вече процедура за промени в конституцията, но конституционните промени са ангажимент не на правителството, а на парламента и на политическите субекти, които да намерят консенсус помежду си”, посочи Джафери в отговор на журналистически въпрос. 

Церемония се проведе и в МВР, където досегашният министър на вътрешните работи Оливер Спасовски предаде длъжността на новоизбраният министър Панче Тошковски, номиниран от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Третото техническо правителство на Северна Македония, в което според изискванията на споразумението от Пържино от 2015 г. опозицията също има министри, беше гласувано в парламента вчера без гласове на ВМРО-ДПМНЕ, а двамата министри от опозиционната партия отказаха да застанат до колегите си за общата снимка след полагането на клетва.