Талибаните осъдиха петима души на публично бичуване

Не става ясно дали сред осъдените е имало и жена

Свят
16:52 - 15 Март 2023
1454
Талибаните осъдиха петима души на публично бичуване

Tалибански съд в източната афганистанска провинция Пактия осъди на публично бичуване петима души, признати за виновни, съобщи БТА.

В изявление на Върховния съд на талибаните се казва, че осъдените са били бичувани за извършването на различни престъпления като "кражба, бягство от дома и поквара". Осъдените са направили самопризнания пред съда без да им бъде упражняван какъвто и да е било натиск, се казва още в текста на съдебното решение.

Не става ясно дали сред осъдените е имало и жена, тъй като талибаните арестуват предимно жени по обвинение в "бягство от дома".

Въпреки критиките на международната общност, талибаните възобновиха бичуването и публичните екзекуции на престъпници по нареждане на върховния лидер на твърдолинейните ислямисти. Талибаните отхвърлят критиките и заявяват, че действията им са в съответствие с ислямското наказателно право.

В Афганистан всяка сексуална връзка извън брака е незаконна. Бягството на момичета от дома се смята за неуважение към семейната чест. В повечето случаи такава простъпка може да доведе до строго наказание.