Талибаните отхвърлиха предложение за нови избори

Според тях такива избори тласнаха Афганистан към ръба на криза в миналото

Свят
15:31 - 24 Март 2021
2181
Талибаните отхвърлиха предложение за нови избори

Талибаните отхвърлиха предложение на афганистанския президент Ашраф Гани за провеждане на избори по-късно тази година след месеци на мирни преговори между двете враждуващи страни, които до момента са довели до малък напредък, информира АФП.

Гани ще съобщи плана си за избори на конференция в Турция следващата седмица, според двама представители на правителството.

Ходът вероятно е опит за подкопаване на американско предложение, подкрепено от Русия, за сформиране на временно правителство с участието на талибаните след изтеглянето на американските войници.

"Правителството ще отиде в Турция с план за предсрочни избори. Това е безпристрастен план за бъдещето на Афганистан", каза високопоставен официален представител пред осведомителната агенция.

Талибаните обаче незабавно отхвърлиха предложението.

Според тях такива избори тласнаха страната към ръба на криза в миналото. Талибаните смятат, че сега се говори за процес, който винаги е бил скандален. Те са убедени, че всяко решение за бъдещето на страната трябва да бъде прието на продължаващите преговори между двете страни.

Никога няма да го подкрепим, категорични те.

Съгласно споразумението между САЩ и талибаните от миналата година американските войници трябва да се изтеглят до 1 май, но по-рано този месец президентът Джо Байдън заяви, че "трудно" ще бъде спазен крайният срок.