Талибаните превзеха още един окръг в Афганистан

САЩ обмисля да поиска разрешение да нанася въздушни удари

Свят
15:12 - 11 Юни 2021
2039
Талибаните превзеха още един окръг в Афганистан

Талибаните превзеха още един окръг в Афганистан, предаде ДПА. Представители на властите съобщиха, че стратегически важният както за правителствените сили, така и за ислямистките бунтовници окръг Ишкамиш, в граничещата с Таджикистан северна провинция Тахар, е паднал късно снощи.

След продължили с часове тежки боеве афганистанските военни се изтеглили, тъй като били останали без муниции и не получили въздушна подкрепа. Ишкамиш е стратегически важен, тъй като граничи с други четири окръга в провинция Тахар, които сега лесно може да бъдат нападнати от талибаните.
Ислямистките бунтовници вече атакуват от вчера един от тях - Банги. Откакто на 1 май започна официалното изтегляне от Афганистан на силите на САЩ и НАТО, талибаните превзеха най-малко 15 окръга.
В страната има 34 провинции, които са разделени на общо около 400 окръга, отбелязва ДПА. Вестник "Ню Йорк таймс" писа, че министерството на отбраната на САЩ обмисля да поиска разрешение да нанася въздушни удари в подкрепа на афганистанските правителствени сили, ако има опасност столицата Кабул или някой друг голям град да бъде превзет от талибаните.