Талибаните: САЩ да освободят замразените средства

Международният валутен фонд и Световната банка също преустановиха дейността си в Афганистан

САЩ
11:32 - 01 Декември 2021
1915
Талибаните: САЩ да освободят замразените средства

По време на преговорите в Доха талибаните подновиха призива си към Съединените щати да освободят милиарди долари замразени средства в период, когато Афганистан се бори с икономическата криза, предава АФП.

Афганистанците също така призоваха за прекратяване на практиката за изготвяне на черни списъци и санкции.

Преговорите в Катар се водят от външния министър на талибаните Амир Хан Мутаки и от Том Уест - специален представител на САЩ за Афганистан. Това е вторият кръг от преговорите между двете страни, след като САЩ сложиха край на 20-годишното си военно присъствие в Афганистан и твърдолинейните ислямисти бързо се върнаха на власт.

„Двете делегации обсъдиха политически, икономически, хуманитарни, здравни и образователни въпроси, както и сигурността и осигуряването на необходимите банкови и парични средства“, написа в Туитър говорителят на афганистанското външно министерство Абдул Кахар Балхи.

„Афганистанската делегация увери американската страна в сигурността в страната и призова замразените авоари на Афганистан да бъдат освободени безусловно, да бъдат премахнати черните списъци и санкциите и хуманитарните въпроси да бъдат отделени от политическите“, се казва в съобщението.

Вашингтон задържа близо 9,5 милиарда долара активи, принадлежащи на афганистанската централна банка. Международният валутен фонд и Световната банка също преустановиха дейността си в Афганистан, като задържаха помощта за страната, както и 340 милиона долара нови резерви, издадени от МВФ през август.

Икономиката на Афганистан на практика се срина, като държавните служители не получават заплати от месеци, а хазната не е в състояние да плаща за внос. Организацията на обединените нации предупреди, че около 22 милиона души - повече от половината от населението, ще се сблъскат с „остър“ недостиг на храна през зимните месеци.

Лидерът на талибанското правителство Молла Мохамад Хасан Ахунд е в списъка със санкционираните лица на САЩ. Американската страна застана твърдо по въпроса за мерките и заяви, че предприема стъпки, за да получи подкрепа за обикновените афганистанци.

„Съединените щати остават ангажирани да гарантират, че санкциите на САЩ не ограничават възможността на афганистанските цивилни лица да получават хуманитарна подкрепа от правителството на САЩ и международната общност, като същевременно отказват активи на санкционирани юридически и физически лица“, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.