Талибаните: Свалихме самолет на ЦРУ

САЩ отрекоха машината да е паднала заради вражески огън

Актуални новини
09:07 - 28 Януари 2020
2683
Талибаните: Свалихме самолет на ЦРУ

Талибаните поеха отговорност за свалянето на „специален американски самолет”, летящ над Афганистан. Според тях самолетът импълнявал разузнавателна мисия на ЦРУ, докато американските военни заявиха, че няма индикации, че машината е била ударен от вражески огън, пише „Блумбърг”.

Катастрофата е станала в понеделник в контролирания от талибаните район Садо Хел в област Дех Як в провинция Газни, заяви говорителят на талибаните Забихула Моджахед в съобщение чрез мобилното приложение WhatsApp.

„Специален американски самолет, който летеше над Афганистан за разузнавателна мисия, беше тактически свален от талибаните“, каза Моджахед. „Всички на борда, включително високопоставени служители на ЦРУ, бяха убити”, подчертава той.

Часове след изявлението на талибаните САЩ признаха, че техен самолет е катастрофирал. „Докато причината за катастрофата се разследва, няма признаци, че катастрофата е причинена от вражески огън”, заяви полковник Сони Легет, говорител на американските сили в Афганистан.

Първоначално вторият вицепрезидент на Афганистан Сарвар Даниш заяви, че е паднал пътнически самолет, собственост на националния превозвач на страната – Ариана Афган Еърлайнс. Тази информация беше по-късно опровергана от авиокомпанията.