Талибаните убиха шестима пакистанци при стрелба през границата

Преди две седмици посолството на Пакистан в афганистанската столица Кабул беше нападнато

Свят
16:34 - 12 Декември 2022
1525
Талибаните убиха шестима пакистанци при стрелба през границата

Силите на талибаните в Афганистан убиха шестима цивилни граждани в Пакистан и раниха най-малко 17 души при непровокирана бомбена атака и стрелба в граничен град. Инцидентът се е случил в неделя, съобщават от пакистанското правителство, цитирани от БиБиСи.

Нападението в Чаман беше осъдено от пакистанските военни, които заявиха, че афганистанската страна е открила "безразборен огън". Последвало е отвръщане на удара, при което е убит един афганистански войник.

Не е ясно какво е предизвикало сблъсъка на главния граничен пункт. Стрелбата обаче се случва на фона на нарасналото напрежение между съседните държави по отношение на сигурността, след като талибаните възстановиха контрола си над Афганистан през лятото на миналата година.

Министър-председателят на Пакистан Шехбаз Шариф заяви, че действията на Афганистан "заслужават най-строго осъждане".

Афганистански източници от сферата на сигурността, цитирани от агенция "Ройтерс", заявиха, че инцидентът е станал, след като Пакистан е поискал от афганистанските гранични сили да спрат изграждането на контролно-пропускателен пункт от тяхната страна на границата. Междувременно AFP цитира анонимни афганистански правителствени служители, според които напрежението се е покачило, след като силите на талибаните са се опитали да прережат част от оградата по границата.

От 2017 г. насам Пакистан изгражда масивна ограда там - нещо, срещу което възразяват както талибаните, които взеха властта миналата година, така и предишното афганистанско правителство.

Снимки от граничния град в неделя показаха хора, ранени от артилерийски обстрел, останки от ударени превозни средства и повредени пътища. "Минометен снаряд падна и предизвика огромно огнено кълбо. След това изгубих съзнание и не знам какво се е случило", казва един от хоспитализираните пострадали пред "Ал Джазира".

Губернаторът на Кандахар потвърди, че един талибан е бил убит, а 10 души са били ранени. След стрелбата пропускателният пункт е бил затворен, но властите съобщиха, че по-късно в неделя той отново е отворен, след като представители на двете страни са се срещнали и са се договорили.

И преди е имало сблъсъци на граничния пункт Чаман - един от основните транзитни контролно-пропускателни пунктове между Афганистан и Пакистан, използван от хиляди хора всеки ден. Миналия месец той беше затворен за 8 дни, след като въоръжен мъж застреля пакистански охранител.

Пакистански официални лица твърдят, че нападенията, извършвани от пакистански бойни групировки от афганистанска територия, са зачестили, откакто талибаните са взели властта. Те също така обвиняват новото правителство на талибаните, че дава убежище на тези групи в Афганистан. Талибаните отричат.

Преди две седмици посолството на Пакистан в афганистанската столица Кабул беше нападнато от въоръжени лица, което Исламабад определи като опит за убийство на техния главен дипломат.