Талибаните забраниха празнуването на Свети Валентин

Най-нещастни са цветарите по улиците на Кабул

Новини
16:49 - 14 Февруари 2023
2386
Талибаните забраниха празнуването на Свети Валентин

Цветари с увяхващи букети от червени рози и улични търговци с непродадени балони в афганистанската столица са разочаровани днес, след като нравствената полиция на талибаните забрани празнуването на свети Валентин, предаде Франс прес.

Макар че Свети Валентин никога не е бил широко празнуван в Афганистан, през последните години някои заможни жители на градовете създадоха традиция да отбелязват Деня на влюбените.

На прочутата улица на цветята в Кабул магазините бяха пълни с гирлянди във формата на сърца и червени плюшени животни, но в тях нямаше никакви клиенти.

На витрината на един от магазините има плакат, подписан от министерството за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока, който предупреждава купувачите да избягват да празнуват днес.

На плаката се казва, че Денят на влюбените „не е ислямски и не е част от афганистанската култура, а е лозунг на неверниците“.

Служители на министерството патрулираха в района, следвани от въоръжен ескорт, съобщи кореспондент на АФП.

Клекнал пред магазина си, един от търговците подрязва тръните и изсъхналите листенца от цветята си.

„(Талибанските власти) издадоха и разпространиха заповедта си до всеки магазин. Не мисля, че бих могъл да продам тези цветя днес, хората не ги купуват“, казва той.

Репортер на АФП видя млада двойка, която скришом си купи цветя и бързо напусна мястото, когато видя патрула на нравствената полиция.

Други граждани казват, че празнуват празника въпреки ограниченията, но вкъщи.

Откакто талибаните поеха властта в Афганистан през август 2021 г., те наложиха различни ограничения върху социалния живот в страната.

Музиката, приложенията в социалните мрежи и видеоигрите са подложени на контрол от страна на крайно консервативното правителство.

Властите са предприели особено строги мерки срещу жените в страната, като на практика са ги изключили от обществения живот.