Танцът на Зеленски (ХИТ ВИДЕО)

Преди да стане президент на Украйна и да воюва срещу Русия актьорът се изявяваше успешно като танцьор и шоумен

Нещо за четене
17:30 - 04 Януари 2024
14241
Танцът на Зеленски (ХИТ ВИДЕО)

"През целия ми живот се опитвах да разсмея украинците. През следващите пет години ще правя всичко, за да може украинците да не плачат!”. Това се зарече Володимир Зеленски през май 2019 г. на церемонията по встъпването си в длъжност като президент на Украйна.

За съжаление три години по-късно на популярния в страната си и в Русия комик му се наложи да влезе в съвършено друга и различна роля - на върховен главнокомандващ на Укрйана във войната срещу Русия, която нападна страната му през февруари 2022 г.

През последните дни в социалните мрежи се разпространи едно видео, на което се вижда как облечен почти като Дядо Коледа Зеленски се весели и кълчи снага. 45-годишният днес президент преди години успешно се изявяваше като актьор, шоумен и танцьор. Вероятно видеото е от периода му преди да влезе в политиката.

Някои допускат и че може да е фейк, макар че Зеленски в началото на ХХ век разсмиваше украинци и руснаци с невероятните си танцувални умения в различни шоупрограми. Споделящите видеото обаче твърдят, че няма как такъв човек да бъде приет на сериозно.

Още на 17 години днешният украински лидер се снима в руското телевизионно състезание за „стенд-ъп” комици, известно като КВН (съкращение от „Клуб на веселите и находчивите”). Участвайки в така наречената Основна лига на предаването, през 1997 г. той печели надпреварата. С отбора си „Квартал 95” създава едноименна телевизионна продуцентска компания, кръстена на централна част от родния му Кривой Рог.

Компанията има огромен успех, продуцирайки множество шоу-програми и развлекателни телевизионни предавания за два украински тв канала, организира и мащабни концерти. Самият Зеленски не прекъсва кариерата си като актьор. Той играе в главната роля на няколко успешни игрални романтични комедии – „Любов в големия град” (2009), „Офис романс. Нашето време” (2011) и „8 първи срещи” (2012). Връх в кино кариерата му е комедията „Ржевски срещу Наполеон“ от 2012 г. където играе Наполеон.

Като комик в прочутото шоу „95-и квартал” и танцьор №1 в украинската версия на „Денсинг Старс” се превръща във всенароден любимец.

Венец в кариерата му обаче е участието в комедийният сериал „Слуга на народа”, чийто сценарий се превръща в пророчество. В него Зеленски играе ролята на гимназиалният учител по история Василий Голобородко, който една сутрин се събужда президент на страната.

Филмът започва с нецензурния монолог на млад гимназиален учител по история срещу корупцията и провала на политическата класа на страната си.

„Защо всички честни хора са глупаци, а всички умни крадат”, избухва наивният, но честен учител по история Васил Холобородко, в чиято роля е Володимир Зеленски. Милиони украинци подкрепят идеята честният учител да се яви на предстоящите президентски избори, и той – както може да се очаква в сатиричен филм – ги печели с партията си „Слуга на народа”.

Следват два сезона комедия от грешки, докато президентът Холобородко се опитва да се пребори с повсеместната корупция и с желязната хватка на сенчестите олигарси – с помощта на старите си съученици, които назначава за министри. 

Проблемите, с които се сблъсква президента Холобородко са напълно реални: от корумпираните генерали и шефове на тайни служби, които са и мафиотски босове, до олигарсите-кукловоди, които контролират медиите и си купуват политици като часовници.

Филм и живот се сливат, когато една реална сутрин през 2017 г. юристът на продуцентската компания на Зеленски „Студио Квартал 95” Иван Баканов регистрира едноименна партия. По ирония на съдбата новината, че „учителя Холобородко” влиза в политиката се приема изключително радушно от украинците. Половин година преди официално да обяви кандидатурата си за президент, Зеленски е на челните места сред анкетите в Украйна. Както си му е редът, самото влизане в надпреварата изобщо не е обичайно.

Зеленски решава да съобщи новината на 31 декември 2018 г. по време на празничното си шоу в телевизия „1+1”, собственост на украинският олигарх Игор Коломойский. Основното му обещание е да спре чрез преговори войната в Донбас и Луганск. Изявлението на Зеленски е толкова сензационно, че дори засенчва новогодишната реч на тогавашния президент Петро Порошенко, която се излъчва по същото време.

По време на президентската си кампания той продължава турнето на комедийното си шоу „Лига на смеха” из страната. Цялата кампания на комика е горещо рекламирана от телевизионния канал „1+1”.

Както в пророческият сериал и представителя на истинската партия „Слуга на народа” печели изборите. Разликата е, че истинският актьор-комик Зеленски спечели президентските избори с по-висок процент от измисления учител по история Холобородко.

Следвайки сценария от сериала след избирането си Зеленски попълва екипа си предимно с колеги от комедийното си шоу, който също нямат абсолютно никакъв опит в политиката, но обещават, че ще накажат лошите и крадливи политици. 

В социалните мрежи продължават да се разпространяват любопитни видеа от сценични изяви на Володимир Зеленски от миналото. През 2006 г. той печели и украинската версия на риалити предаването "Денсинг Старс".

В друго видео актьорът прави пародия на музикално видео на украинска група. В него настоящият украински президент е облечен в женски дрехи и танцува провокативно.  Това видео само по себе си не е фалшиво, но е от времето преди Зеленски да влезе в политиката - когато е бил актьор.