Танцуващите гробари зоват : Останете си вкъщи!

Изпълненията на ганайците са хит в пандемията

Мистика
10:44 - 25 Април 2020
14733
Танцуващите гробари зоват: Останете си вкъщи!

Танцуваите гробари от Гана стават известни по света след филм на БиБиСи за тях през 2015 г. В пандемията от коронавирус играещите носачи на ковчези се превръщат в истински хит и дори започват да играят с маски, като зоват: "Останете си вкъщи". Многобройни са видеата с тях в световната мрежа.

Създателят на групата Бенджамин Айдо е погребален агент в Гана от 2003 г. Самият той разказва, че се наложило да работи в голяма конкуренция и през 2009 г. почти случайно установява, че може да използва една от погребалните традиции в Гана като предимство пред своите конкуренти:https://www.joe.co.uk/entertainment/ghaianan-dancing-pallbearers-243343

Айдо събира ритмични добре изглеждащи мъже и след не много продължителни репетиции групата започва да танцува с ковчезите на погребенията. Мъжете изглеждат и се държат като холивудски актьори и това още повече помага на бизнеса на Айдо. Той признава, че световната слава идва след филма на БиБиСи.

През последните месеци танцуващите гробари започват да използват диджей музика на двама руснаци и техните ритми достигат до все повече кътчета на планетата."Щастлив съм да виждам хора по целия свят, които използват нашето изпълнение, за да се развеселят", казва Айдо.

В Гана, подобно на много други страни, както и при древните траки, на погребение не се плаче и страда, а се танцува. Затова и танцуващите гробари имат достатъчно работа. Смята се, че човешката душа преминава в по-радостен свят и че човек не трябва да плаче над мъртвите, а да се радва на факта, че им предстои щастлив живот. Всички роднини на погребението носят най-хубавите си дрехи, защото за тях това е празник.