Танева: Ако водя война, тя е за оцеляване на малките производители

"Свободният пазар е най-големият враг на спекулата", заяви шефът на "Сдружение за модерна търговия"

Топ
12:46 - 15 Април 2020
2714
Танева: Ако водя война, тя е за оцеляване на малките производители

Ако българските потребители искат да бъдат съпричастни с нашите производители, да изберат българското, призова шефът на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев на брифинга в Министерския съвет заедно със земеделския министър Десислава Танева.
 
Днес премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева се срещна с представители на големите търговски вериги. Тя е във връзка с приетото постановление на МС за регионални къси доставки в търговските вериги.

Танева подчерта, че стремежът е да бъдат подкрепени малките и местни български производители, за да се запази поминъкът им. По думите й, местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната. Тя бе категорична, че потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство. "Ако водя война, то тя е за оцеляването на малките прозводители", увери земеделският министър в отговор на журналистически въпрос.

На срещата премиерът Бойко Борисов е изтъкнал, че  държавата прави всичко по силите си, за да подкрепи земеделския сектор и родното производство. Министър-председателят е категоричен, че на първо място сега в условията на извънредно положение е здравето на българските граждани.

„Най-важно е да ви запазим живи, после всичко останало ще дойде от само себе си, ще се стегнем и ще го направим. Сега се мъчим с такива мерки да ви помагаме, каквото може да се направи. Първата цел ми е да сме живи“, заяви Борисов.

От бранша посочиха, че стоят зад усилията на кабинета и допълниха, че правителственото постановление е алтернатива за малките производители. Те отбелязаха, че такава организация е създадена и в други държави.

Производителите са уверили, че искат да продават стоката си в България и по думите им, именно търговските вериги са канал за реализация на продукцията им. Те настояват срокът на действие на Постановлението да бъде без ограничение.

Земеделският министър посочи, че  въведеното изискване млечните продукти да са изцяло произведени от българско сурово мляко цели да подпомогне сектор „Животновъдство“ – млечно направление при реализацията на сурово мляко. Причината е започналият срив на цената му в цяла Европа. От своя страна производителите благодариха и за всички плащания и субсидии, които получават навреме и Държавен фонд ,,Земеделие“ спазва обявения график.

Танева информира, че част от операторите от 1-2 години работят последователно на този принцип, а настоящата криза ни принуждава да се вземат мерки с цел минимизиране на щетите от свитите пазари, да се намали изхвърлянето на храна, както и да оцелеят производителите и свързаните с тях предприятия.
 
В кризисна ситуация трябва да се отворят максимално много канали и мерки, които да разрешат този комплексен проблем. Логистиката е може би най-същественият проблем, каза от своя страна Милена Драгийска, представител на Лидл България.
 
На въпрос очаква ли се спекула с цените, Йордан Матеев обясни, че няма по-голям враг на спекулата от свободния пазар. Той даде пример с маските, които първоначално липсваха по аптеките и се продаваха "на черно", а сега, след като България произвежда предпазните средства, с всичко това е приключено.