Танева: България още не е "свободна" от чумата по животните

Актуални новини
13:31 - 25 Септември 2020
1774
Танева: България още не е "свободна" от чумата по животните

България все още не е държава, която е свободна от чумата по дребните преживни животни и към момента е вписана във всички регистри на Европейската комисия с този статут.

Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева в отговор на депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен контрол. Наложени са забрани и ограничения за вноса на агнешко месо от България в Северна Македония, Турция, Казахстан, Украйна и Руската федерация.

През периода юни-юли 2018 г. са потвърдени общо 7 огнища на чума по дребните преживни животни – 6 в община Болярово и едно в района на Бургас.

Окончателният доклад от 16 май 2019 г. от Референтната лаборатория на Европейския съюз за чума по дребните преживни животни потвърждава, че през 2018 г. и с е имало болни кози и овце.

Като най-вероятна причина за заболяването пък е посочен нелегалния внос на заразени животни от Турция.

Танева беше категорична, че здравните власти са приложили всички задължителни мерки, изисквани от националното и международното законодателство, с цел опазване здравето на животните и гарантиране на свободната търговия. Освен това всички решения на Българската агенция по безопасност на храните са били регулярно обсъждани в ЕК.

„По граничните райони на страна се изпълнява програма за предпазни мерки срещу трансграничните заболявания по животните през 2019 – 2021 г.”, поясни земеделският министър. В отговор на изказването й обаче зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин от БСП я обвини, че върви по стъпките на бившия ресорен министър Румен Порожанов. Той постави под въпрос и възстановяването на регистрацията на стадото на Ана Петрова от Болярово, за което се предполагаше, че е носител на болестта. Министър Танева обобщи, че Решението на Върховния административен съд е изпълнено и животновъдният обект на Ана Петрова от Болярово активен.