Танева обеща 50 милиона лева на производителите на розов цвят

Министърът увери, че въпреки сушата България ще изнася пшеница и зърнени култури

Общество
20:39 - 23 Май 2020
1695
Танева обеща 50 милиона лева на производителите на розов цвят

"Кампанията за прибирането на маслодайната роза е много тежка, цената за маслодайната роза е значително по-ниска от миналогодишната. Но Министерство на земеделието ще подкрепи производителите на маслодайна роза, очакваме да приключи кампанията. Ако компенсацията остане в този размер, ще разполагаме с 50 милиона лева и производителите на розов цвят ще са първите, те категорично ще бъдат компенсирани.

Всички условия ще ги комуникираме с бранша". Това обяви със свое включване в „Офанзива с Любо Огнянов“ земеделският министър Десислава Танева по повод компенсациите за производителите на маслодайна роза.

Тя подчерта, че в момента на европейско ниво се обсъжда размера на компенсациите в условията на кризата с коронавируса, така че те може да са далеч по-високи за бранша.

Министър Танева бе категорична, че въпреки сушата и загубите на зърнопроизводителите, България остава като износител на пшеница и зърнени култури.  „Приключваме обследванията на земеделски площи, в края на идната седмица ще имаме всички изчисления.
 
Имахме белязана от сушата година, в Добруджа обследвания и комисии имат подадени най-много протоколи за напълно пропаднали от сушата площи. Независимо от това ще имаме достатъчно реколта и ще останем категорично в позицията си на износител. Цената ще се формира както досега, няма никакви опасения за крайния потребител, че сушата ще се отрази на цените. Тя ще се отрази на фермерите с пропаднали площи заради това събитие“, отбеляза Десислава Танева.