Танева спира паниката: Китайската храна няма да ни зарази с коронавирус

Новини
09:20 - 12 Февруари 2020
2903
Танева спира паниката: Китайската храна няма да ни зарази с коронавирус

Коронавирусът няма как да се пренесе с храна от Китай у нас. С това твърдение, земеделският министър Десислава Танева успокои тревогите, че заразата оже лесно да плъзне и у нас. Тя припомни, че у нас наистина се внасят екзотични подправки за храна, но ако се спазват нужните правила за хигиена и контрол, няма никакъв проблем.

Танева обясни и вариантът храната хипотетично да е заразена, но обясни, че вирусът няма да издържи дългото пътуване докато стигне до нашия пазар.

Африканската чума по свинете у нас е овладяна и вече няма активни огнища у нас, информира земеделският министър. В Европа и Света има увеличение на разпространението на АЧС, най-много огнища бяха регистрирани по време на пика на заразата през юли. Сега няма активни огнища на болестта.

Много тежка бе ситуацията, когато два големи свинекомплекса дадоха положителни проби за АЧС, каза още Танева.

Танева увери, че държавата е взела всички мерки и има ясни правила за контрол. Чумата е покосила над 10 млн. домашни свине в света. У нас от 2018 г. са били заразени 203 хил. прасета. Това са 15% от поголовието на домашните прасета в България.

Резултатите от отстрела на дива свиня сочат, че всяко десето е заразено. Тя се надява масовия отстрел и удълженият ловен сезон да спре разпространението на болестта сред дивите прасета о да се намали тяхната популация.

Стопаните, обезщетени за болните животни ще могат да имат прасе за тази Коледа, но ако спазват правилата. Те трябва да са оградени, с условия за съхранение на фураж и хигиенни навици, дезинфекциране на работното облекло. Хората имат време да се подготвят, за да имат прасе за Коледа,свинете се угояват за 100 дни, обясни министър Танева.