Танева успокои : Имаме достатъчно прясно агнешко за Великден

Земеделската шефка бясна на веригите - пенсионерите можели да даряват, магазините не можели да подкрепят БГ-храните

Топ
12:46 - 08 Април 2020
1317
Танева успокои: Имаме достатъчно прясно агнешко за Великден

България има достатъчно агнешко, прясно, българско месо за Великден, обяви земеделският министър Десислава Танева. 

От ведомството ще предоставят списъци на МВР с всички ферми с лицензи и право да колят животните. 

"Снощи на заседание на съвета при ДФЗ, решихме да осигурим 30 милиона лева за земеделските производители за предоставяне на безлихвени заеми. Освен това се удължава срокът на договорите по инвестиционната помощ по растениевъдството, животновъдството и за кланични пунктове. Третото решение е улеснен достъп до местните търговци и производители на плодове и зеленчуци", каза още земеделският министър на брифинг в Министерския съвет. 

64 е броят на кланиците у нас, като държавата дава по 7 лева на агне с цел улеснение на връзката за достигане до крайния производител. 

На въпроса за острото писмо от търговските вериги срещу намерението на държавата да задължи обектите да предоставят определена площ само за родни производители по щандовете, Танева отсече:

"Да, ще въведем задължение на всички оператори с представителства в цялата страна да предлагат местна, регионална продукция. В това няма никакво задължение и вмешателство в досегашните канали на логистика. Това е минималното, което сме длъжни да направим, за да съхраним нашия народ".

И напомни, че тя води от дълго време опит за диалог с веригите, но без резултат. "Значи може пенсионер да отдели в кризата си пари за дарение, а не може големите вериги с огромни обекти с такъв доход, да не може да подкрепи местното производство?!", възмути се министърката. 

По отношение на контрола на храните, тя уточни, че БАБХ е в режим на изключително интензивна работа. А за спекулата с цените Танева събирала информация и призна: "Трудно е да обявя някаква тенденция, засега трупаме данни. Факт е, че в няколко оператора се наблюдават различни колебания. Предполагаме, че част от тях са направени във връзка с презапасяването в началото".